granice
asia: pomoc w granicach
mam do obliczenia kilka granic i znam ich wyniki lecz nie do konca wiem dlaczego tak jest.
x→ −
∞
x→+
∞
x→1
x→ −1
x→1
+
x→ 1
−
x→ −1
+
x→ −1
−
bylabym bardzo wdzieczna jesli ktos moglby mi to rozpisac i powiedziec czemu tak jest.
17 maj 13:21
kochanus_niepospolitus:
pytanie podstawowe −−− czy chodziłaś na ćwiczenia
17 maj 13:27
asia: tak, ale to nie zmienia faktu ze nie rozumiem czemu tak jest
17 maj 13:53
asia: prosze poprostu o rozpisanie tego zebym wiedziala skad to jest i zeby wykladowca wiedzial po
takim zapisie ze wiem skad to sie wzielo
17 maj 13:54
kochanus_niepospolitus:
no to lecimy po kolei:
| | x | | | |
limx−>+∞ |
| = limx−>+∞ |
| = |
| | 1−x2 | | | |
analogicznie x−>−
∞
rozumiemy
17 maj 13:55
asia: tak
17 maj 14:04
kochanus_niepospolitus:
ok ... no to teraz granice w punkcie (to będzie trudniejsze)
teoria:
lim
x−>a f(x) istnieje jeżeli:
lim
x−>a− f(x) = lim
x−>a+ f(x) (czyli granice jednostronne istnieją i są sobie równe)
| | x | | 1− | | 1− | | 1 | |
limx−>1− |
| = [ |
| = |
| = |
| = +∞ |
| | 1−x2 | | 1 − (1−)2 | | 1 − 1− | | 0+ | |
gdzie 1
− oznacza liczbę bliską '1', ale od niej mniejszą (czyli
0,9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999)
(1
−)
2 nadal będzie mniejsza od 1
więc 1 − 1
− = 0
+ (liczbę nieskończenie bliską 0, ale większą od 0 ...
(0.000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000000000001)
17 maj 14:09
asia: | | 1− | |
no ok rozumiem, ale jak to zapisac tak formalnie tez z tym |
|  czy jakos inaczej ? |
| | 1−1− | |
tzn chodzi mi o to zeby bylo wiadomo ze to "obliczylam"
17 maj 14:18
kochanus_niepospolitus:
formalnie masz napisać:
| | x | | 1 | |
limx−>1− |
| = [ |
| ] = +∞ |
| | 1−x2 | | 0+ | |
to co ja rozpisałem −−− tego nie należy pisać ... po prostu chciałem Ci rozpisać rozumowanie,
które winnaś przeprowadzić w głowie
17 maj 14:20
asia: aha no dobrze. a moglbys napisac mi do kazdego z tych co wymienilam jak powinnam zapisac to
formalnie?
17 maj 14:24
kochanus_niepospolitus:
niee ... pozostałe 'analogicznie'
| | x | |
widzę, że masz zadanie zaliczeniowe: zbadaj monotoniczność funkcji f(x) = |
| |
| | 1−x2 | |
więc ... 'działaj'
17 maj 14:25
kochanus_niepospolitus:
wskazówka: granica funkcji w x−>−1 i x−>1 NIE ISTNIEJE
17 maj 14:26
asia: jak to nie istnieje?
17 maj 14:27
kochanus_niepospolitus:
lim
x−>−1− f(x)
≠ lim
x−>−1+ f(x)
wniosek: lim
x−>−1 f(x) NIE ISTNIEJE
17 maj 14:28
asia: to lim x−>−1 f(x) nie jest rowne
∞
17 maj 14:33
kochanus_niepospolitus:
NIEE
17 maj 14:34
asia: jak to? sprawdzalam w kalkulatorze do granic i wychodzi ∞
17 maj 14:36
kochanus_niepospolitus:
bzduuuura
17 maj 14:39
kochanus_niepospolitus:
lim
x−>1 f(x) NIE ISTNIEJE

koniec kropka

Po to się liczy granice jednostronne aby sprawdzić czy istnieje granica w danym punkcie ...
granice jednostronne wychodzą różne od siebie −> granica w x−>1 NIE ISTNIEJE

ojjj musisz poćwiczyć liczenie granic
17 maj 14:40
asia: nie rozumiem
17 maj 14:41
razor: Sprawdzasz czy granice z lewej i prawej strony się różnią − jeśli tak to granica w punkcie nie
istnieje bo w zależności od tego od której strony podejdziesz otrzymasz inne granice
17 maj 14:43
kochanus_niepospolitus:
no to przykro mi ... trzeba było uważać na wykładach/ćwiczeniach
17 maj 14:44
kochanus_niepospolitus:
jeżeli teorii nie znasz ... to ciężko Ci będzie nam ją wytłumaczyć przez internet
17 maj 14:44
asia: trudno, dziekuje za pomoc..
17 maj 14:47