wielomiany
Asia: sprawdz podzielność wielomianu w (x)=x3−5x+4, p(x)= x−3 nie wykonując dzielenia
17 maj 13:00
J: Warunek: W(3) = 0 ... podstaw i sprawdź.
17 maj 13:08
kyrtap: W(3) = i zobacz jaka reszta wyjdzie
ps. nie można zakładać że ten wielomian jest podzielny przez x−3 i zapisać W(3) = 0
17 maj 13:18
J: @kyrtap .... przeczytaj uważnie twierdzenie Bezouta ...
17 maj 13:23
kyrtap: Znam tw. Bezouta
17 maj 13:36
kyrtap: Aha podzielność w sensie czy dzieli się przez x−3 . Sory kwestia złego zinterpretowania
polecenia
17 maj 13:37
J: Dlatego napisałem... "Warunek" ...
17 maj 13:39
kyrtap: Wiem wiem
17 maj 13:43