trygonometria
Piotruś: Wykaz że jeśli γ=α+β to sin2γ=cos2α + cos2β − 2cosα*cosβ*cosγ
17 maj 12:56
kochanus_niepospolitus:
γ=α+β
więc:
sin(y) = sina*cosb + cosa*sinb
więc:
sin
2y = sin
2acos
2b + cos
2asin
b + 2sina*cosb*cosa*sinb
<=>
sin
2y = (1−cos
2a)cos
2b + cos
2a*(1−cos
2b) + 2cosa*cosb*(sina*sinb)
<=>
sin
2y = cos
2a + cos
b −2cos
2acos
2b + 2cosa*cosb*(sina*sinb)
<=>
sin
2y = cos
2a + cos
b −2cosacosb(cosacob − sinasinb)
<=>
sin
2y = cos
2a + cos
b −2cosacosb*cos(a+b)
<=>
sin
2y = cos
2a + cos
b −2cosa*cosb*cosy
C.N.W.
trudne
17 maj 13:26
Piotruś: (1−cos2a)cos2b=cos2a
Dlaczego?
17 maj 14:02
kochanus_niepospolitus:
nieee
(1−cos2a)cos2b = cos2b − cos2acos2b
cos2a*(1−cos2b) = cos2a − cos2acos2b
więc:
(1−cos2a)cos2b + cos2a*(1−cos2b) = cos2a + cos2b − 2cos2acos2b
17 maj 14:03
Piotruś: Dzięki, teraz już rozumiem.
17 maj 17:06