exterma
ll: zbadac extrema 2−zmiennych
F(x,y)=xyln(x2+y2)
17 maj 12:22
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem

na zajęcia się chodziło

No to się zna 'procedurę'.
Nie chodziło się

No to już znasz powód dla którego warto chodzić na zajęcia (zdać
koło/egzamin

)
17 maj 12:39
J:
Pochodne cząstkowe:
| | 2 | |
F'x = yln(x2+y2) + |
| |
| | x2+y2 | |
| | 2 | |
F'y = xln(x2+y2) + |
| |
| | x2+y2 | |
17 maj 12:39
kochanus_niepospolitus:
J ... yyyy pochodna wnętrza
17 maj 12:42
eli: | | 2x2 | |
F'x=yln(x2+y2)+ |
| |
| | x2+y2 | |
17 maj 13:21
17 maj 13:24
J: Fakt,że się pomyliłem ..., ale widzę to tak :
| | 2y | |
F'x = yln(x2+y2) + |
| |
| | x2+y2 | |
17 maj 13:27
kochanus_niepospolitus:
a ja widzę to tak:
| | 2x | |
F'x = yln(x2+y2) + xy |
| |
| | x2+y2 | |
17 maj 13:29
kochanus_niepospolitus:
Do autora −−− jeżeli masz problemy z pochodnymi cząstkowymi ... może to pomoże:
(x2+y2)'x = (x2)'x + (y2)'x = 2x + 0 = 2x
17 maj 13:30
J: Racja ....

nie wiem dlaczego, ale skróciłem ułamek przez x ...

... pozdrawiam..
17 maj 13:32
eli: | | 2xy2 | |
F'y=xln(x2+y2)+ |
| |
| | x2+y2 | |
17 maj 13:34