rozwiąż układ równań.
anulka: | ⎧ | k+l=1 | |
| ⎨ | 2k+3l+2m=1 |
|
| ⎩ | 3l+4m=−3 | |
17 maj 11:50
Piotr 10: Znamy metodę wyznaczników ?
17 maj 11:51
ICSP: albo tak :
Przekształcając drugie równanie
2k + 3l + 2m = 1
2(k + l) + l + 2m = 1 // k + l = 1(patrz pierwsze równanie)
2m + l = −1
i dopisując do tego trzecie równanie dostajemy :
2m + l = −1
3l + 4m = −3
Dalej już prosto.
17 maj 11:53
kochanus_niepospolitus:
albo tak:
k+l = 1 −> k = 1−l
w takim razie:
2(1−l)+3l+2m = 1 −> l + 2 + 2m = 1 −> l = −1 −2m
w takim razie:
3(−1−2m)+4m = −3 −> −2m = 0 −> m = 0 −> l = −1 −> k = 2
17 maj 12:44