Funkcje trygonometryczne sumy i różnice.
Stanisław : cos x * cos(x+ π4 ) = sin2x
Oblicz tgx.
Wychodzi mi tgx= 2√2 −1 ,a w odp jest 2√2−17 (przez 7, bo może nie do końca widać)
Bardzo proszę o komentarz.
17 maj 11:46
Piotr 10: Najlepiej to pokaz swoje obliczenia
17 maj 11:47
Stanisław : cosx * (cosx*cosπ4 − sinxsinπ4) = 2sinxcosx
√22 (cosx)2 = 4+√22 sinxcosx
sinx = √22 * 24+√2 cosx
sinx= (2√2 −1) cos x
tgx = sinxcosx = (2√2 −1) cos xcosx = (2√2 −1)
17 maj 11:56
Piotr 10: 3 linijka błąd.
| | 2 | |
sin(x)= |
| to przelicz jeszcze raz |
| | 4+√2 | |
17 maj 12:06
Piotr 10: √2 na górze oczywiście.
17 maj 12:07