Wyznacz parametr w równaniu trygonometrycznym.
Benedykt: Cześć, potrzebuje pomocy z takim oto zadankiem: Wyznacz wartości parametru a, a∊R, dla których
równanie (cosx − √22 )(sin x − a) = 0 ma trzy rożne rozwiązania w przedziale <0,2π>.
Doszedłem do tego że a ∊ {−1,1} ale w odp jest jeszcze √22 i − √22.
I nie wiem jak do tego policzyć.
Z góry wielkie dzięki.
17 maj 11:00
Kaja: jeśli a=U{
√2{2} to (w podanym przedziale) mamy :
| | √2 | | √2 | |
cosx= |
| lub sinx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 7 | | π | | 3 | |
x= |
| lub |
| π x= |
| lub x= |
| π |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
czyli mamy trzy różne rozwiązania (bo jedno z nich się powtarza)
17 maj 11:18
Kaja: | | √2 | |
podobnie sobie rozpisz dla a=− |
| |
| | 2 | |
17 maj 11:18
Piotr 10: | | √2 | |
cos(x)= |
| teraz odczytujemy z tablic. Mamy przedzial <0;2π> |
| | 2 | |
| | π | | π | | 7π | |
x= |
| v x=2π − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
To są już nasze pewne dwa róźne rozwiązania.
sinx = a
Dla a=1 mamy jedno rozwiązanie w przedziale <0;2π>
Dla a=−1 mamy jedno rozwiązanie w przedziale <0;2π>
Teraz sprawdzamy co dzieję się, gdy a=
√2{2}
sinx=
√2{2}
| | π | | π | | 3π | |
x= |
| v x=π− |
| = |
| , czyli jest ok. Łącznie są 3 róźne rozwiązania. |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | 5π | | π | | 7π | |
x=π+ |
| = |
| v x=2π − |
| = |
| . Łącznie są 3 róźne rozwiązania. |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
17 maj 11:22
Benedykt: Dzięki Wielki
17 maj 11:25