Trygonometria zbiór wartości funkcji
lawenderr: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x) =
1sinx
f(x) =
−3 cosx
f(x) =
7sin2x−sinx−12
p.s. czemu niektórym osobom na forum zapis ułamka wychodzi taki 'zgrabny', a u mnie zawsze się
'rozjeżdza'?
17 maj 10:54
Piotr 10: f(x) = U{....} {...} uzywaj tego duże U
17 maj 11:01
Nieuchwytny: 1. (−∞,−1><1,+∞)
2.(−∞,−3><3,+∞)
17 maj 11:02
Piotr 10: Jesteś tego pewny?
17 maj 11:02
Piotr 10: Pomyłka, jest Ok.
17 maj 11:03
lawenderr: ale skąd to? odpowiedź znam, ale jak to obliczyć?
17 maj 11:32
J: ad a) bo funkcja sinx osiąga wartości z przedziału < −1,1 > , czyli dla x < 0 osiąga max = −1
, natomiast dla x > 0 osiąga minimum = 1
17 maj 11:57
ZKS:
Pokaże jak zrobić ostatni przykład przeanalizuj sam. W razie pytań pisz.
| | 1 | | 49 | |
sin2(x) − sin(x) − 12 = [sin(x) − |
| ]2 − |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 49 | |
Dla sin(x) = |
| dostajemy wartość najmniejszą równą − |
| . |
| | 2 | | 4 | |
Sprawdzam wartości dla sin(x) = 1 oraz sin(x) = −1 i szukam wartości najmniejszej
sin(x) = 1 ⇒ 1
2 − 1 − 12 = −12
sin(x) = −1 ⇒ (−1)
2 + 1 − 12 = −10 wartość maksymalna
| | 49 | |
zatem zbiorem wartości funkcji y = sin2(x) − sin(x) − 12 jest ZW = [− |
| ; −10]. |
| | 4 | |
| | 49 | |
− |
| ≤ sin2(x) − sin(x) − 12 ≤ −10 |
| | 4 | |
| | 4 | | 1 | | 1 | |
− |
| ≥ |
| ≥ − |
| / * 7 |
| | 49 | | sin2(x) − sin(x) − 12 | | 10 | |
| | 4 | | 7 | | 7 | |
− |
| ≥ |
| ≥ − |
| . |
| | 7 | | sin2(x) − sin(x) − 12 | | 10 | |
| | 7 | |
Otrzymujemy ostatecznie że zbiorem wartości funkcji y = |
| jest |
| | sin2(x) − sin(x) − 12 | |
| | 7 | | 4 | |
zbiór ZW = [− |
| ; − |
| ]. |
| | 10 | | 7 | |
17 maj 12:35
ZKS:
Przepraszam że nie sprawdziłem tego co napisałem. W trzeciej linijce oczywiście winno być
" Sprawdzam wartości dla sin(x) = 1 oraz sin(x) = −1 i szukam wartości największej ... "
17 maj 12:38