Wyznaczenie prawej granicy całkowania
maciej: Cześć. Obliczam pole obszaru ograniczonego krzywymi o równaniach:
y=xe(−12*x2)
y=0
x≥0
Narysowałem funkcję, wyznaczyłem obszar pola, ograniczenie dolne i górne, jednak nie potrafię
określić prawej granicy całkowania, którą oznaczyłem literką b. Zatrzymałem się na takim
etapie
b ⇒ xe(−12*x2) − 0 ⇒ b = xe(−12*x2) = 0
W jaki sposób mogę wyznaczyć b? Proszę o instruktaż krok po kroku. Pozdrawiam
17 maj 00:46
kochanus_niepospolitus:
b−>∞
więc liczysz de facto:
limb−>∞ ∫0b xe−0,5x2 = limb−>∞ [−e−0,5x2]0b = ....
17 maj 01:07
maciej: Dziękuję. Już wiem jak dalej rozwiązać zadanie. W każdym razie, czy możesz mi powiedzieć, w
jaki sposób uzyskałeś nieskonczoność?
17 maj 01:14