F.Kwadartowa
Lukas:
Jak wyprowadzić wzory vite'a dla stopnia wyższego niż stopień II ?
17 maj 00:01
17 maj 00:04
Lukas:
Dzięki, ale nic z tego nie rozumiem. Proszę o pokazanie na przykładzie wielomianu stopnia ||| ?
17 maj 00:05
Trivial:
a(x−x1)(x−x2)(x−x3) = ax3 + bx2 + cx + d
Wymnożyć i porównać współczynniki.
17 maj 00:06
Lukas:
| | b | |
Trivial ale mi chodzi o coś takiego x1+x2=− |
| a jak jest w wypadku x1+x2+x3=? |
| | a | |
x
1+x
2+x
3.....+x
50
17 maj 00:07
Trivial: Wymnożyć i porównać współczynniki.........
17 maj 00:08
zombi: Zasada ogólna jeśli masz
| | an−1 | |
x1 + x2 + ... + xn = |
| dla wielomianu |
| | an | |
a
nx
n + a
n−1x
n−1 + ... + a
1x + a
0
I dalej np.
Wystarczy wymnożyć a(x−x
1)(x−x
2)*...*(x−x
n) i dostajesz te wzory. To wszystko jest w linku z
wiki, który podesłałem.
17 maj 00:54
Lukas: dzięki
17 maj 01:02