Równania trygonometryczne:)
Blue: Rozwiąż równanie
sinx − cosx +1 = sinxcosx
Ja zrobiłam to tak
(sinx−cosx)
2 = (sinxcosx −1)
2
i wyszło ostatecznie sin
2x = 0 v cos
2x = 0
Dlaczego tak nie może być

W odpowiedziach sprawdziłam i jest inaczej. Wiem już , jak to
wyliczyć, ale nadal nie wiem, dlaczego mój sposób jest niepoprawny...
Wyjaśni ktoś

?
16 maj 22:33
ICSP: −1 = 1 − fałsz
podnosząc do kwadratu
1 = 1 − prawda
16 maj 22:34
juś:
sinx−sinxcosx−cosx+1=0
sinx(1−cosx)−(1−cosx)=0
(1−cosx)(sinx−1)=0
a to już potrafisz dokończyć .........
16 maj 22:37
Blue: nadal nie czaje, czemu to jest źle.,.
16 maj 22:45
Blue: nadal nie czaje, czemu to jest źle.,.
16 maj 22:46
ICSP: To teraz inaczej :
Rozwiąż równanie :
|x| = −1
16 maj 22:47
Blue: nie ma rozwiązania
16 maj 22:53
ICSP: a teraz podnieś je stornami do kwadratu i rozwiąż.
16 maj 22:53
Blue: x= 1 i x= −1?
16 maj 22:56
ICSP: a wcześniej napisałeś/aś , że sprzeczne.
To jak to jest w końcu ? :0)
16 maj 22:56
Blue: aha.... czyli nie można tak robić
16 maj 22:57
ICSP: Nie można w każdym przypadku, ale jeżeli wiesz, ze obie strony maja na pewno ten sam znak to
możesz podnieść równanie stronami do kwadratu. Osobiście staram się unikać podnoszenia do
kwadratu przy rozwiązywaniu równań.
16 maj 22:59
pigor: ... , że jest źle, to jest twoja wina, bo nie zrobiłeś sprawdzenia i tyle,
robiłeś metodą analizy starożytnych, nie podając dziedziny równania
i bezprawne podniesienie obustronnie do kwadratu spowodowało
"narodziny" (pojawienie się) pierwiastka, który nie spełnia równania
wyjściowego tylko to podniesione do kwadratu i tyle
jednym słowem twoje równania nie były ciągiem równań równoważnych,
dlatego tylko sprawdzenie, czy L=P "uratowałoby" poprawność twojego rozwiązania

.
16 maj 22:59
Trivial:
Tak jak mówi pigor. Jeśli wykonujesz przekształcenia, które nie są jednoznaczne
(podniesienie równania do kwadratu nie jest jednoznacznie odwracalne) to musisz na końcu po
prostu sprawdzić każde z otrzymanych rozwiązań. Na pewno nie tracisz rozwiązań po drodze.
16 maj 23:04
Blue: oki, oki, dzięki
16 maj 23:08