wielomiany
Asia: dany jest wielomian w (x)=−3x+2x2−3x+1 oblicz wartość i stopień wielomianu
16 maj 22:20
Janek191:
Czy to jest dobrze przepisane ?
16 maj 22:22
Asia: dany jest wielomian w(x)=3x3+2x2−3x+1 oblicz wartość i stopień wielomianu teraz jest
poprawnie
16 maj 22:27
Janek191:
Stopień w(x) = 3 , bo mamy x
3
Wartość można obliczyć dla danego x ( konkretna liczba )
16 maj 22:31
Asia: czyli jak bo nie czje ?
16 maj 22:37
Janek191:
Np. x0 = 5
to
W(x0) = W( 5) = 3*53 + 2*52 − 3*5 + 1 = 3*125 + 2*25 − 15 + 1 =
= 375 + 50 − 14 = 411
16 maj 22:43