Trapez o obwodzie 26
Karolina_96: Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania

Dany jest trapez o obwodzie 26cm, jego trzy boki są takie same a wysokość jest równa 4cm.
Oblicz pole i przekątną tego trapezu.
16 maj 21:16
Piotr 10: Jeżeli trzy boki są równe to znaczy, że jest to trapez równoramienny oraz. ze przekątne sa
dwusiecznymi kątów.
16 maj 21:17
Karolina_96: no dobrze, ale co dalej?
16 maj 21:21
Piotr 10:

3x+y=26
y=26 − 3x
| | y−x | | 26 −3x −x | | 26 − 4x | |
IAEI = |
| = |
| = |
| =13 − 2x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz z tw. Pitgarasa dla ΔAED
x
2=4
2+(13−2x)
2
Dalej poradzisz sobie sama ?
16 maj 21:36
Karolina_96: postaram się

dzięki
16 maj 21:41
pigor: ..., np. niech ABCD dany trapez i E − spodek wysokości
DE i |DE|=4, to jeśli |AB|=a i |AD|=|CD|=|BC|=r,
|BD|=? −szukana
przekątna i P
t=
12(r+a)*4= 2(r+a)=? , ale 3r+a=26, to
a=26−3r , wtedy
Pt= 2(r+26−3r)=2(26−2r)=
4(13−r)=?− szukane
pole,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ale |AE|=
12(a−r)=
12(26−3r−r)=13−r i z ΔADE:
|AD|
2+4
2=r
2 ⇔ (13−r)
2−r
2+16=0 ⇔ 13
2+r
2−26r−r
2+16=0 ⇔
⇔ 26r=169+16 ⇔
r= 18526=
7,1153 , więc
Pt= 4(13−7,1153)= 4*5,8846=
23,5384
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
natomiast : BD
2= 4
2+BE
2= 16+5,8876
2= 50,6285 ⇒
⇒
|BD|=7,1154 − szukana
długość przekątnej trapezu . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wyniki nie ciekawe, więc radzę mnie sprawdzić, czy gdzieś się nie ...
16 maj 21:53