Równanie z parametrem.
Radek: Równanie z parametrem.
Witam mam takie zadanie:
Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych
pierwiastków równania x²−2mx−3=0 jest równa 7?
Wiem jakie założenia muszą być aby równanie kwadratowe miało dwa różne pierwiastki ale jakie
założenia muszą być, aby suma kwadratów była równa 7
Dziękuje za pomoc
16 maj 20:55
kyrtap: x21 + x22 = 7
16 maj 20:56
Marcin:
x
12+x
22=7
16 maj 20:57
Piotr 10: x12+x22=7
I teraz musisz tak kombinowac, aby lewą stronę zapisać za pomocą wzorów Viete'a.
16 maj 20:57
Marcin: Ty razem byłeś szybszy!
16 maj 20:57
Piotr 10: Jak się rzucili
16 maj 20:57
kyrtap:
16 maj 20:58
kyrtap: Wygrałem
16 maj 20:58
Marcin: 
16 maj 20:59
Hajtowy: Panowie spokojnie, jeszcze ja!
16 maj 21:00
16 maj 21:05
Piotr 10: Radek musisz teraz ten wzór tak zrobić, żeby dojść do wzorów Viete'a
x12+x22= (x1+x2)2 − 2x1*x2
Czyli OK
16 maj 21:07
Radek: Czyli mamy dwa założenia
Delta >0
I tyle wystarczy ?
16 maj 21:08
kyrtap: Of course
16 maj 21:10
Radek: Wyszło mi że dla m=1/2 lub m=−1/2
16 maj 21:21