człka nieoznaczona
MisiaBella: Oblicz całkę nieoznaczoną
∫ (3x+2) cosx dx=
Wynik mam ale nie mam pojęcia co zrobić z nią? co podstawić pod u=? a co pod v'=?
16 maj 20:25
MisiaBella: Jest ktoś kto by mi wytłumaczył całkę nieoznaczona przez czesci? moze poda ktoś nick z skype?
16 maj 20:30
Mila:
[3x+2=u, 3dx=du, dv=cosx,v=∫cosx dx=sinx]
∫(3x+2)cosx dx=(3x+2)*sinx−∫3sinx dx=(3x+2)*sinx +3 cosx+C
16 maj 20:40
Hugo: Mila

!
16 maj 20:43
MisiaBella: Mila jest możliwość podania skype

mam pare pytań
16 maj 20:54
Mila:
Zadawaj tu na forum.
16 maj 21:06
MisiaBella: mam problem z tymi całkami obliczane przez cześci. wiem poczatek jak robić ale potem jak daje
sie −∫ to sie juz gubię. naprzykłąd takie Coś:
| | x | | 1 | |
∫ |
| dx= u=x u'=1 v'= |
| v= −ctgx |
| | sin2x | | sin2x | |
−xctgx−∫−ctgx= i co z tym ∫−ctgx=


bedzie to tak : −xctgx+ln|sinx| +C

?
a jak zle to powiedz czemu, gdzie robie błąd? za tydzien mam zaliczenie na studiach z tego i
nie ogarniam tego
16 maj 21:28
Mila:
piszesz w nawiasach:
| | 1 | | 1 | |
[x=u, dx=du, dv= |
| dx, v=∫ |
| dx=−ctgx] ( albo wg swojej notacji) |
| | sin2x | | sin2x | |
−xctgx−∫(−ctgx) dx=−xctgx+∫ctgx dx=
=−x ctgx+ln|sinx|+C
16 maj 21:34
Mila:
Dobrze policzyłaś.
16 maj 21:34
MisiaBella: Aha dziękuje bardzo.
Mam nadzieję ze jeszcze dziś tu zerkniesz bo jak czegoś nie bede pewna to napiszę.
16 maj 21:37
Markos: Podłącze się bo też mam problem z całką nieoznaczoną
| | x3−x | |
∫ |
| dx=... próbowałem różnie i nie chce wyjść do końca |
| | e3x2 | |
np: tak
| | x(x2−1) | | 1 | | (t−1)dt | |
...=∫ |
| = [podstawiam t=x2 , dt= 2xdx] = |
| ∫ |
| no |
| | e3x2 | | 2 | | e3t | |
i teraz
| | t | |
gdybym rozłożył to na dwie całki to tą drugą obliczę a tą pierwszą ∫ |
| nie |
| | e3t | |
może gdzieś zrobiłem błąd i teraz nie da się rozwiązać
16 maj 21:45
Mila:
| | 1 | |
[t=u, dt=du, dv=e−3t dt=, v=∫e−3t dt=− |
| e−3t] |
| | 3 | |
cd
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=− |
| *t*e−3t−∫(− |
| e−3t)dt= =− |
| *t*e−3t+∫( |
| e−3t)dt= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
16 maj 22:20
Markos: Dzięki wielkie Mila , można wiedzieć skąd taka wiedza ? nauczyciel/nauczycielka ,
student/studentka?
16 maj 22:29
Mila:
Słodka tajemnica.
16 maj 22:40
MisiaBella: Witam

Mam nadzieje ze jesteś Mila a jak nie to że sie pojawisz. ja sobie nie umiem poradzić
z jedną całką ja ją po swojemu rozwiąze i prosze powiedz gdzie ja robię błąd, o czym zapominam
bo chyba źle mi wychodzi.
| | 1 | |
∫ln(x2+1)dx= u=ln(x2+1) u'= |
| v'=1 v=x |
| | x2+1 | |
| | x | |
xln(x2+1)− ∫ |
| = t= x2+1 |
| | x2+1 | |
dt=2x dx /2
| | 1 | |
xln(x2+1)− |
| ln |x2+1| +C |
| | 2 | |
Jak mam to źle to prosze powiedz jaki bład robie? o czym zapominam?
17 maj 10:52
Mila:
| | 1 | | 2x | |
(ln(x2+1))'= |
| *2x= |
| ⇔ |
| | x2+1 | | x2+1 | |
| | 2x | |
[ln(x2+1)=u, |
| dx=du, v'=1, v=x] |
| | x2+1 | |
Teraz licz.
17 maj 14:54
MisiaBella: Aaaa ok. rozumiem. teraz mi dobrze wyszło.
xln(x
2+1) −2x +2arctgx +C
A mam pytanie. jest jakaś fajna metoda na obliczanie całki wymierne niewymierne

?
Bo tego to ja już w ogóle nie rozumiem i ruszyć nie umiem z tym.
17 maj 15:40
Mila:
Czytaj Krysickiego, Skoczylasa. Tam masz przykłady i teorię.
Na wykładach i ćwiczeniach nie miałaś?
17 maj 15:56
MisiaBella: miałam ale nasz babka jest mistrzem, ona tak szybko pisze na tablicy i tak wszystko chaotycznie
ze nikt nie nadąża. w 1 semestrze odpadło połowa osob przez matematykę i warunki pobrało. ona
daje nam takie trudne przykłady czuję sie jak bym studiowała matematykę a ja studiuje
Inżynierie Bezpieczenstwa. Babka bardzo fajna miła. ale niestety bardzo wymagająca. cos czuję
ze teraz na 2 semestrze wszyscy polegną i nie będzie za ciekawie. np nam dała takie przykładu
do rozwiązania w domu
np:
| | xcos2x− sinx | |
e sinx |
| dx |
| | cos2x | |
ja tego przykładu nigdy nie dam rady rozwiązać.
Zaczynam od takich łatwcyh. te ławte w miare mi idą, ale robie jeszcze małe błedy. A te trudne
to juz nie ruszę na pewno.
17 maj 16:05
Mila:
Ciekawe skąd taka całka? Musicie poprosić o wyjaśnienie na ćwiczeniach.
Rozwiązuj całki z jakiegoś rozsądnego zbioru .
17 maj 20:06
MisiaBella: Mam pare ksiązek jeszcze wyporzyczę te co wysłałaś moze jakoś uda mi sie zaliczyć, tylko ze ta
babka nam daje takie zadania na kolokwium z kosmosu ze ledwo co zdajemy.
Szkoda ze tu nie mozna wklejać zdjęc bo pokazałabym jeszcze inne przykłady jakie ona nam zadała
do zrobienia. Powiedziała ze coś podobnego bedzie na zaliczeniu.
np.
∫ e2 ex xcosx dx=
∫ (√x+1) (x−√x+1)dx=
∫ √x−x3 ex+ x2x3 dx=
Ale ja nie umiem sie z nimi poradzić i odpuściłam i wzięłam się za te proste. Korzystam tez z
BIEDROŃSKIEJ.
Ale najlepiej by mi sie właśnie przydały taki podręcznik gdzie są rozwiązane przykłady.
17 maj 22:42
MisiaBella:
18 maj 14:28