Równanie różniczkowe
Markos: Równanie różniczkowe
y'−2y=−3 pytanie dlaczego to niby nie jest równanie o rozdzielonych zmiennych
tylko liniowe niejednorodne
dy=(−3+2y)dx
| 1 | | 1 | | 3 | |
| ln(−3+2y)=x+c w odpowiedziach jest że y=− |
| e2x+ |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
16 maj 20:03
Mila:
ln(−3+2y)=2x+C
e{2x+C)=−3+2y
2y=x
2x+C+3
Możesz sprawdzić, czy spełnione jest równanie.
16 maj 20:13
Markos: no tak , zapomniałem dopisać tylko "z warunkiem początkowym y(0)=1" dlatego taka odpowiedź
w książce
zmyliło mnie tylko to że w książce jest, że jest to równanie liniowe niejednorodne i myślałem
że robię coś źle, a to można normalnie rozdzielić zmienne
znów Wielkie dzięki MILA
16 maj 21:12
Mila:
Nie sprawdzałam Twojego rozwiązania, tylko doprowadziłam do innej postaci.
Przy tym warunku początkowym musi być
16 maj 21:59
Trivial: To równanie jest jednocześnie liniowym niejednorodnym i o zmiennych rozdzielonych.
16 maj 22:04