| 15 | x3 | |||
wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= | − | w przedziale | ||
| x2 | 3 |
| 1 | ||
[ | ;20]. | |
| 70 |
| 15'*x2−(x2)'*14 | 3 | −30 | 3 | |||||
f(x) | − | x2= | − | x2 | ||||
| (x2)2 | 4 | x3 | 4 |
| 30 | 3 | −120−3x5 | ||||
f'(x)=0 <=> − | − | x2 = 0 <=> | =0 <=> | |||
| x3 | 4 | 4*x3 |
| −120 | ||
−120−3x5=0 <=>x5 | = −40 | |
| 3 |
| 1 | ||
x nie należy do [ | ;20] | |
| 70 |
| 1 | 15 |
| {1}90 | ||||||||||||||
f( | ) | − | =15*4900− | ||||||||||||||
| 70 |
| 4 | 4 |
| 0*x2−15*2x | 3x2*3−0*x3 | 30x | 9x2 | 30x | |||||
− | ⇒ | − | ⇒ | −x2 ⇒ | |||||
| x4 | 9 | x4 | 9 | x4 |
| 30x | x6 | 30x−x6 | x(30−x5) | 30−x5 | ||||||
− | ⇒ | ⇒ | ⇒ | |||||||
| x4 | x4 | x4 | x4 | x3 |
f(x)= 15x−2−13x3 ⇒ f '(x)= 15*(−2)x−2−1− 13*3x2 , czyli
f '(x)= −30x−3−x2 − szukana pochodna funkcji f.
więc f '(x)=0 ⇔ −30x−3−x2= 0 /*x3 ⇔ −30−x5= 0 ⇔ x5= −30 ⇔
x= −5√30 − wredny pierwiastek
| −30−x5 | |
=0 | |
| x3 |
Yeah
| x3 | ||
Marcinie, ten drugi ułamek | "nie podpada" pod wzór na pochodną ilorazu, to jest | |
| 3 |
| 1 | ||
po prosu | x3 − liczymy jak pochodną ax3. | |
| 3 |
Pierwszy raz w życiu liczyłem pochodną