rosnąca, malejąca
violka: w jakich przedziałach funkcja f(x)=4e5x−3300x jest rosnąca, a w jakich malejąca?
16 maj 19:30
violka: może ktoś sprawdzić? bardzo proszę
f(x)=4e
5x−3300x
Df=R
f'(x)=4e
5x*5−3300=20e
5x−3300
20e
5x−3300>0/:20
e
5x>165 obustronnie logarytmuję
ln e
5x>ln 165
5x ln e>ln 165 /:5
| | 1 | |
f'(x)<0 <=> x < |
| ln 165 |
| | 5 | |
| | 1 | |
funkcja jest rosnąca w przedziale ( |
| ln 165 ; ∞) |
| | 5 | |
| | 1 | |
malejąca w przedziale (−∞ ; |
| ln 165) |
| | 5 | |
16 maj 19:51
ciekawsky: dobrze
17 maj 01:14