całka do rozwiązania
Artur: ∫x/(x2+1/2x−3/16) ,
mi wychodzi tak jak ponizej , ale w ksiazce jest inna odp i nie mam pojecia co robie zle
Δ= 1
x1= −3/4
x2= 1/4
rozkładam na ułamki proste A/(x+3/4) + B/(x−1/4)
rozwiazuje uklad równan i ostateczny wynik mi wychodzi:
3/4ln|x+3/4| + 1/4ln|x−1/4| + c
a w ksiazce jest 1/4ln|4x−1| +3ln|4x+c| + C
16 maj 16:31
Mila:
Masz dobrze .
| | 1 | | 4x−1 | |
ln|x− |
| |=ln| |
| |=ln|4x−1|−ln4 |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 4x+3 | |
ln|x+ |
| |=ln |
| =ln|4x+3|−ln4 |
| | 4 | | 4 | |
ln4 −stała
16 maj 16:46
Artur: dzieki wielkie za pomoc
16 maj 16:47
Mila:
16 maj 16:54