.
Ania: pomożecie ?
w urnie jest 5 kul białych i 6 kul czerwonych. losujemy kolejno bez zwracania trzy kule. oblicz
prawdopodobieństwo tego, że pierwsza z wylosowanych kul jest biała a pozostałe są tego samego
koloru
dzięki
16 maj 16:26
Marcin: Pozostałe są tego samego koloru w sensie, że wszystkie trzy są białe? Czy może może być biała,
czerwona, czerwona?
16 maj 16:29
kyrtap: Ω − zbiór zdarzeń elementarnych jednakowo prawdopodobnych
−−
Ω = C311 =
A − " pierwsza z wylosowanych kul jest biała a pozostałe są tego samego koloru"
−−
A = C15 * C24 + C15 * C26
16 maj 16:33
Ania: chodzi o to, ze 1 jest białą a potem są dwie czerwone albo dwie białe
16 maj 16:33
kyrtap: | | C15 * C24 + C15 * C26 | |
P(A) = |
| |
| | C311 | |
16 maj 16:35
Marcin: Łącznie masz 11 kul, więc
| 5 | | 6 | | 5 | | 5 | | 4 | | 3 | |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| |
| 11 | | 10 | | 9 | | 11 | | 10 | | 9 | |
Ja wolę tak
16 maj 16:36
Piotr 10: Ω − zbiór 3−elementowych kombinacji zbioru 11−elementowego
A − I kula biała ; II i III kule białe lub I kuła biała ; II i III kule czerwone
16 maj 16:38
kyrtap:
16 maj 16:39
Ania: kyrtap co oznaczają te wszystkie C ?
16 maj 17:06
kyrtap: Kombinacje
16 maj 17:08
kyrtap: Miałaś to na lekcji czy nie?
16 maj 17:09
Ania: a co za to podstawiam ?
16 maj 17:09
kyrtap: To inaczej to zamieniasz na symbol Newtona tak jak Piotr 10 wyżej napisał?
16 maj 17:10
Ania: kurde, bo ja dalej nie wiem jak to rozwiązać

jak mam policzyć to ( 11 po 3 )?
16 maj 17:19
Mila:
Może zrób tak, jak podał Marcin, który uwzględnił kolejność− w treści podano " losujemy
kolejno" a nie jednocześnie.
Rozwiąż też sposobem Piotra i porównaj wyniki.
16 maj 18:11
kyrtap: Ania wiesz jak wygląda symbol Newtona i jak rozwiązywać?
16 maj 18:13