całka nieoznaczona S(t-1)/(-7t+5) dt=?
Markos: Coś chyba mi nie wychodzi
jak obliczyć całkę
∬ − przyjmijmy że to znak całki pojedynczej bo innej gdzieś nie mogę znaleźć tutaj
| | 1 | | 2 | |
t−1:−7t+5 = − |
| reszty − |
| |
| | 7 | | 7 | |
| | 1 | | 2 | | dt | | 1 | | 2 | |
...=−∬ |
| dt − |
| ∬ |
| = − |
| + |
| lnI−7t+5I |
| | 7 | | 7 | | −7t+5 | | 7 | | 49 | |
16 maj 16:17
Mila:
Znak całki masz nad polem tekstowym
16 maj 16:40
Markos: | | 1 | |
− |
| t wiem,tutaj to t zapomniałem napisać normalnie na kartce mam, |
| | 7 | |
czyli to rozwiązanie jest dobrze zrobione? widocznie błąd w książce
16 maj 16:44
Markos: | | 1 | |
− |
| t wiem,tutaj to t zapomniałem napisać normalnie na kartce mam, |
| | 7 | |
czyli to rozwiązanie jest dobrze zrobione? widocznie błąd w książce
16 maj 16:45
Mila:
A jaki wynik w książce? Napisz .
Całki mogą się różnić stałą.
16 maj 16:47
Markos:
ln(−14t+10) to chyba nie to samo co ln(−7t+5)
16 maj 16:57
Markos: w innym przykładzie podobnie mi wyszło czyli :
3ln( x+3/2y−7/2 ) a ma wyjść 3ln( 4x+6y−14) więc chyba ten jak i wcześniejszy przykład jest
dobrze
bo te ln są sobie równe ?chyba
16 maj 17:07
Mila:
ln|2*(−7t+5)|=ln2+ln|−7t+5|
ln2 − stała, wszystko w porządku. Masz dobrze.
Wynik zależy od zastosowanej metody.
Oblicz pochodną Twojego wyniku. Masz otrzymać funkcję podcałkową.
| | −1 | | 2 | |
( |
| t+ |
| *ln(−7t+5))'= |
| | 7 | | 49 | |
| −1 | | 2 | | 1 | |
| + |
| * |
| *(−7)= |
| 7 | | 49 | | −7t+5 | |
| | (−1)*(−7t+5)−2 | | 7t−7 | | t−1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 7*(−7t+5 | | 7*(−7t+5) | | −7t+5 | |
16 maj 17:15
Markos: Wielkie Dzięki
16 maj 18:49
Mila:
16 maj 19:56