udowodnij, że liczba:
xxx: witam,
udowodnij, że liczba:
2
2003+2 jest podzielna przez 10;
2(1
2003+1)=2*k, gdzie k=(1
2003+1)
ten sposób jest jednak zły, bo jak wiemy 1 podniesione do kwadratu zawsze da liczbę 1.
2*(1+1)=2*2=4
Ktoś podpowie
16 maj 13:47
kochanus_niepospolitus:
co za bzduuuura

2
2003 ni jak się ma do 2*1
2003
to co ... 4 = 2
2 = 2*1
2 = 2*1 = 2

interesujące
16 maj 13:48
J: Od kiedy 22003 = 2*12003 ?
16 maj 13:49
kochanus_niepospolitus:
należy zauważyć, że:
21 = 2
22 = 4
23 = 8
24 = 16
25 = 32
26 = 64
27 = 128
28 = 256
29 = 512
itd.
teraz zastanów się jaka będzie ostatnia cyfra liczby 22003 .... i już masz zadanie zrobione
16 maj 13:51
xxx: ostatnią cyfrą liczby 22003 jest liczba 8, później gdy dodamy liczbę 2 otrzymamy liczbę
podzielną przez 10 co kończy nasz dowód.
16 maj 13:56
wredulus_pospolitus:
dokładnie
16 maj 14:28
Mila:
24=16
22003=22000*23=(24)500*23=(.....6)*8=(....8) cyfra jedności 8
(......8)+2=(......0) cyfra jedności liczby (22003+2) jest równa 0 ,
zatem liczba ta jest podzielna przez 10
16 maj 15:02