matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
argument liczby zespolonej
Bartek:
Nie rozumiem jednego:
7
1
Dlaczego cos
π = cos
π ?
4
4
16 maj 13:37
kochanus_niepospolitus:
7
1
π
π
ponieważ cos
π = cos(2π −
π) = cos(−
) = cos
4
4
4
4
wzory redukcyjne się kłaniają:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
16 maj 13:40
Piotr 10:
7π
cos
=cos (315
0
)
4
cos( 360
0
− 45
0
) = cos45
0
16 maj 13:42
Bartek:
Okej, dziękować
16 maj 13:43
J:
7
1
1
1
cos
π = cos(2π −
π) = cos(−
π) = cos
π
4
4
4
4
16 maj 13:46