Oblicz granice ciagu
Piter23: An=(1−4n)−n+3
An=(n2+22n2+1)n2
16 maj 13:33
kochanus_niepospolitus:
wskazówka: granica Eulera
16 maj 13:41
razor: | | 4 | | 4 | | n | | 4*(−n+3) | |
1) (1− |
| )−n+3 = (1− |
| ) |
| * |
| = |
| | n | | n | | 4 | | n | |
| | 4 | | n | | −4n+12 | | 1 | |
(1− |
| ) |
| * |
| = |
| −4 = e4 |
| | n | | 4 | | n | | e | |
16 maj 13:49
razor: niech ktos sprawdzi bo jeszcze nie czuje sie pewnie w granicach
16 maj 13:49
Janek191:
| | 4 | | 4 | | 1 | |
an = ( 1 − |
| ) − n + 3 = ( 1 − |
| )3 * |
| |
| | n | | n | | | |
więc
n→
∞
17 maj 08:04
Janek191:
II przykład nie jest zbyt czytelny
17 maj 08:06