liczby zespolone
Bartek: Narysować zbiory liczb zespolonych z spełniających podane warunki:
Ponieważ arg (z
3)=3*argz
Wyszło mi coś takiego:
| π | | 2kπ | | π | | 2kπ | |
| − |
| < argz < |
| − |
| |
| 6 | | 3 | | 3 | | 3 | |
W rozwiązaniu jest podane coś czego nie rozumiem. Dlaczego oni piszą, że: 0≤argz<2π oraz
piszą,że moja nierówność ma sens tylko dla k∊{0,−1,−2} ?
16 maj 13:12
Bartek: No to ja odświeżam.
16 maj 13:35
Bartek: To ja jeszcze poproszę o wytłumaczenie tutaj.
16 maj 13:43
Bartek: Czy mógłbym po prosić pomoc? Po prostu nie rozumiem wniosku z rozwiązania tego zadania.
19 maj 12:57
Bartek: Sory, czy może ktoś mi pomóc jeszcze w tym zadaniu. Bo tak już ze 3 dni czekam.
19 maj 19:23
Krzysiek:

arg(z
3)=3argz
więc masz: π/6<argz<π/3
http://pl.wikipedia.org/wiki/Argument_liczby_zespolonej
I nie wiem czemu ktoś pisze,że nierówność ma sens tylko dla k∊{0,−1,−2}
co najwyżej możesz napisać π/5+2kπ<argz<π/3+2kπ
tyle,że arg(z) jest zdefiniowany jako kąt należący do przedziału [0,2π) więc te '2kπ' już nie
dopisujesz.
19 maj 19:38
Mila:
0≤argz<2π taką masz definicję argumentu głównego liczby zespolonej.
k należy tak dobrać, aby ten warunek był spełniony
k=0
| π | | π | |
| <arg(z)< |
| zgadza się |
| 6 | | 3 | |
dalej sam sprawdź.
Obejrzyj>
http://www.youtube.com/watch?v=d3I_gaZ3oK8
19 maj 19:55
Bartek: Dziękować
19 maj 20:15