pomoc
aaa: Punkty przegięcia i wypuklosc /wkleslosc
y=x pierw. z 4−x2
16 maj 10:36
WueR:
No to liczymy druga pochodna i sprawdzamy, kiedy sie 'zeruje' oraz kiedy przyjmuje dodatnie
oraz ujemne wartosci.
16 maj 10:45
aaa: Jak obliczyć
16 maj 10:51
kochanus_niepospolitus:
Jak obliczyć drugą pochodną

Jeżeli zadajesz takie pytanie − to lepiej przygotuj się psychicznie do kampanii wrześniowej
16 maj 10:56
16 maj 10:57
J: Wygląda na to,że musisz najpierw policzyć pierwszą pochodną.
16 maj 10:57
aaa: Lnx większe od 1 czyli x większe od e do1 funkcja rosnąca
16 maj 10:59
kochanus_niepospolitus:
hęęę

napisz porządnie:
f(x) = x*
√4−x2
D
f = ....
f'(x) = .....
D
f' = ...
f''(x) = ....
D
f'' = ...
16 maj 11:01
J:
f(x) = (4x
2−x
4)
0.5
| | 1 | | 2x−x3 | |
f'(x) = |
| (4x2−x4)−0.5*(8x2−4x3) =2* |
| |
| | 2 | | (4x2−x4)0.5 | |
16 maj 11:08
kochanus_niepospolitus:
a nie prościej 'standardowo':
| | x2 | | 4−x2 − x2 | | 4−2x2 | |
f'(x) = √4−x2 − |
| = |
| = |
| |
| | √4−x2 | | √4−x2 | | √4−x2 | |
to samo wychodzi ... ale bardziej 'zredukowane'
16 maj 11:13
J: Jak kto woli ... byle by wynik był dobry ...

.... u mnie wystarczy w mianowniku "wyciągnąć" x
przed nawias ... pozdrawiam
16 maj 11:34