Dziedzina funkcji
dyzio: Wyznacz liczbę a, dla której dziedziną funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbiór D
f
| | 1 | |
f(x)= √x + 4 + |
| Df = <−4 , 1) ∪ (1 , +∞) |
| | x + a | |
| | x − 1 | |
f(x)= |
| Df = R − {−6 ; 2} |
| | |x + 2| + 3a | |
| | x − 1 | |
f(x)= |
| Df = (−∞ ; −6) ∪ (10 ; +∞) |
| | √|2 − x| − 2a | |
Jakby ktoś mógł pomóc mi w zrozumieniu tego typu zadań byłbym wdzięczny.
15 maj 22:00
Marcin:
|x + 2| + 3a =0, skoro z dziedziny odpadają liczby −6 i 2, to
| | 4 | |
i |−6+2|+3a=0 ⇒ 4+3a=0, co też prowadzi do a=− |
| |
| | 3 | |
15 maj 22:09
dyzio: Z konkretnymi wartościami w Df w miejsce x podstawiamy te liczby co odpadają z dziedziny tak ?
Analogicznie robi się inne tego typu zadania ? Dobrze rozumiem ? A co z z przedziałami ?
15 maj 22:17
Marcin: w pierwszym masz od razu założenie, że
x+4>0, więc x>−4, teraz musisz jeszcze wyrzucić jedynkę z dziedziny.
1+a=0 ⇒ a=−1
15 maj 22:24
dyzio: OK, w pierwszym przykładzie widać, że mamy 1 wyrzucić a co z trzecim przykładem ? Tam już mamy
większy wybór liczb?
15 maj 22:33
Marcin:
|2−x|−2a>0
|2−x|>2a
Teraz pomyśl chwilę sam, co można wstawić za a
15 maj 22:38
dyzio: − 6 i 10 ?
15 maj 22:41
dyzio: |2−(−6)| = 2a
8 = 2a
a = 4
|2− 10| = 2a
8 = 2a /2
a = 4
Dobrze ?
15 maj 22:43
Marcin:

Podpowiedź graficzna
15 maj 22:45
Marcin: Tak, dobrze

Nie zauważyłem tego wpisu
15 maj 22:46
dyzio: Ok dzięki za wytłumaczenie
15 maj 22:46
Marcin: No problem
15 maj 22:47