FIZYKA - Termodynamika
pie: FIZYKA − Termodynamika − Bo na forum fizycznym bieda.
Zbiornik A wypełnia gaz doskonały pod ciśnieniem 5*105 Pa i o temp. 300K. Zbiornik ten jest
połączony za pomocą cienkiej rurki przez zamknięty zawór ze zbiornikiem B o objętości cztery
razy większej niż zbiornik A. W zbiorniku B znajduje się taki sam gaz doskonały pod ciśnieniem
105 Pa i o temp. 400K. W pewnej chwili otwieramy zbiornik, umożliwiając wyrównanie się
ciśnień w obydwu zbiornikach, które jednak cały czas są utrzymywane w temp. początkowych. Ile
wyniesie ciśnienie w połączonych zbiornikach?
15 maj 14:37
pie:

pV=nRT
V
A=V
| | V | | pa | | 4pB | |
n=nA+nB= |
| ( |
| + |
| ) |
| | R | | TA | | TB | |
| | n'ARTA | | n'BRTB | |
p'A= |
| p'B= |
| |
| | V | | 4V | |
p'−ciśnienie po otwarciu zaworu.
p'
A=p'
B 
W dobrym kierunku?
15 maj 16:58
pie: Później do:
n=n'A+n'B=nA+nB
15 maj 17:08