Informatyczna kwestia
Kamix: Pytanie do @Triviala, @asdf i innych informatyków.
Mam taki problem z komputerem. Mianowicie, wczoraj pobrałem jakiś program. Okazał się dość
upierdliwy, nainstalował mi różnych skrótów na pulpicie i zbędnych programików w panelu
sterowania, które szybko usunąłem. Zaraz po tym mój antywir (Kaspersky Internet Security 14)
poinformował mnie o wykryciu adware. Usunąłem wszystko, jednak dla większej pewności, że żadne
robactwo się nie uchowało, przeskanowałem w pełni komputer programem Malwarebytes
Anti−Malware, dodam tylko, że nigdy mnie ten program nie zawiódł. Wczoraj wykrył oczywiście
kilka plików czy kluczy rejestru, pousuwałem wszystko. Jednak nie udało mi się do końca z tego
robactwa wyleczyć, bo w mojej przeglądarce (Mozilla Firefox, regularnie aktualizowana),
ustawiła się strona główna jakiejś wyszukiwarki z reklamami, dokładnie qone8.com. Zmieniam na
moją dotychczasową stronę główną wszystko jest ok, do wyłączenia przeglądarki. Gdy włączę
przeglądarkę znowu mam tą stronę z tym cholerstwem. Sprawdzałem, w firefoxie nie ma żadnych
nowych dodatków ani rozszerzeń.
Jak mogę sobie z tym poradzić?
14 maj 14:56
razor: format działa na wszystko
14 maj 14:57
Kamix: Wiesz, szkoda formatować komputer o taką pierdołę.
14 maj 14:58
14 maj 15:01
ZKS:
Spróbuj kliknąć prawym przyciskiem myszy na pulpicie na ikonę Firefoxa. Włącz właściwości
i w punkcie element docelowy zobacz czy na samym końcu nie masz żadnych głupot dodanych tam.
Jeżeli masz usuń tę końcówkę i włącz teraz Firefoxa i daj znać czy już masz wszystko normalnie.
W tym punkcie element docelowy powinieneś mieć
"dysk na którym masz zainstalowane:\folder\Mozilla Firefox\firefox.exe"
bez żadnych końcówek.
14 maj 15:03
Kamix: Marcina sposób nie pomógł ze zresetowaniem przeglądarki.
ZKS miałem jakąś tam dłuuuugą końcówkę wpisaną, usunąłem tak jak poleciłeś, ale problem nie
ustąpił. Nadal jest ta strona startowa. Mimo, że teraz gdy klikam właściwości to jest tam
tylko lokalizacja przeglądarki nic więcej a efektów nie ma...
14 maj 15:09
MQ: Dobrze robi przywrócenie stanu systemu sprzed zdarzenia.
14 maj 15:09
Kamix: Dziwi mnie to, że ani Kaspersky ani Anti−Malware nic już nie wykrywają. A adware nadal chyba
siedzi w komputerze...
14 maj 15:11
ZKS:
To teraz włącz Firefoxa i włącz nową kartę i wpisz jako adres about:config
i wyszukaj tam te qone8 wpisz po prostu tam gdzie masz szukaj i jak znajdziesz coś z tym
związane kliknij prawym przyciskiem myszy na to i wybierz resetuj. Daj znać czy coś dało.
14 maj 15:13
Kamix: W about:config w ogóle nie znajduje tego qone8
14 maj 15:16
14 maj 15:23
Kamix: Właśnie skanuje komputer programem adware remover tool, podobno skuteczny, zobaczymy
14 maj 15:25
Kamix: Uff udało się, program sobie poradził. Swoją drogą bardzo przejechałem się na Kasperskym.
Kosztuje dość dużo, w dodatku pobiera dużo zasobów komputera, a wykrywalność ma coraz
mniejszą. Wcześniej był duuużo lepszy niż teraz.
14 maj 15:31
Marcin: Na szczęście mamy happy end
14 maj 15:36
Trivial:
Ostatnio wirusa komputerowego złapałem ostatnio jakieś 10 lat temu i tylko przez to, że nie
miałem zainstalowanego żadnego antywirusa. Od tamtej pory nie pamiętam, żebym miał jakiś
problem z wirusami i innymi rzeczami tego typu. Zastanawiam się jak można zainstalować jakieś
badziewie pod nazwą "browser toolbar" albo niechciane dodatki do Firefoksa. Zwykłe zwracanie
uwagi na to co się instaluje gwarantuje spore bezpieczeństwo.
14 maj 15:48
asdf: podobnie jak kolega wyżej. Osobiście nie mam żadnego antywirusa na komputerze, co może być
troche niebezpieczne (mniej więcej rok temu wszedłem na strone wykładowcy i mi dziwnie zaczęło
wszystko działać, ale jakoś sobie poradziłem

)
14 maj 21:47
Marcin: Też nie korzystam z antywirusów

Uważam że jak ktoś mniej więcej wie na co uważać i czego nie
ściągać/instalować, to nie jest mu on do niczego potrzebny.
Czasem ewentualnie przejadę komputer combofix'em, mi wystarcza
14 maj 21:56