oblicz granicę funkcji:
blue: oblicz granicę funkcji:
lim(x→0) ln(x+1)/(5e−2x−5)
lim (x→0) 2x−sin4x/ e4x − e−x
lim (x→0) sin3xctg5x
13 maj 22:21
Krzysiek: skorzystaj z tego,że:
dla x→0
13 maj 22:24
blue: Czy mógłbyś pokazać jak rozwiązać jeden z tych przykładów, w którym momencie mam zastosować
regułę L'Hospitala?
13 maj 22:47
WueR:
Regule de l'Hospitala stosujemy w momencie, w ktorym mamy do czynienia z symbolem nieoznaczonym
| | ∞ | | 0 | |
typu [ |
| ] lub tez [ |
| ]. |
| | ∞ | | 0 | |
13 maj 22:49
Krzysiek: korzystając z tego co wyżej napisałem, nie korzystasz już z reguły de l'Hospitala
| | sin3x | | sin3x | | 5x | | 3x | |
np.c) = |
| = |
| * |
| * |
| →1*1*3/5=3/5 |
| | tg5x | | 3x | | tg5x | | 5x | |
13 maj 22:51
blue: czyli podpunkt a) = (ln(1+x)/x )* (5 e−2x −5/ −2x) →1*1/2 ?
13 maj 23:06
Krzysiek: nie. skorzystaj poprawnie z tych wzorów które podałem i jak np. dzielisz przez 2x to potem
musisz jeszcze pomnożyć całość przez 2x by się zgadzało. Tak jak to wyżej napisałem.
13 maj 23:12