wyznacz wszystkie wartości x i y dla których ciąg (x-y^2, -y-x^2, x-2y-3) jest j
Kott: Wyznacz wszystkie wartości x i y dla których ciąg an=(x−y2, −y−x2, x−2y−3) jest jednocześnie
geometryczny i arytmetyczny.
13 maj 21:52
Marcin:
x−y2+x−2y−3=−2y−2x2
(x−y2)(x−2y−3)=(−y−x2)2
Musisz to rozwiązać.
13 maj 21:56
Kott: Ale jak to rozwiązać? Bo siedziałam nad tym z kilka godzin, wyszły mi jakieś kosmiczne potęgi i
w ogóle nie wiem jak to zrobić.
13 maj 22:25
Marcin: Faktycznie pojawiają się tu dość nieciekawe obliczenia

Wyznacz y z pierwszego i podstawiaj

No chyba że ktoś znajdzie prostszy sposób.
13 maj 22:30
PW: Pomyśleć − jaki to ciąg może być jednocześnie arytmetyczny i geometryczny?
13 maj 22:35
Kott: No tak, ciąg stały. Dziękuję wam serdecznie za pomoc.
13 maj 22:42