Obliczanie wartości ułamka
AnkaSzutek: W ułamku zapisanym poniżej licznik jest iloczynem kolejnych liczb naturalnych od 1 do 23, a w
mianowniku kolejne liczby naturalne od 1 do 203 są naprzemian odejmowane i dodawane. Czy
wartość tego ułamka jest liczbą całkowitą?
1·2·3·4·5·6·...·23
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1−2+3−4+5−6+...+203
13 maj 21:51
Eta:
Mianownik:
(1−2)+(3−4)+(5−6)+ .... +(201−202) +203= 101*(−1)+203= [c[102]= 2*3*17
| | 202 | |
bo takich par których różnica jest równa −1 jest |
| =101 |
| | 2 | |
| | 1*2*3*4*..... *17*18...... *23 | |
to: |
| = liczba całkowita |
| | 2*3*17 | |
13 maj 22:11
Eta:
w zapisie w pierwszej linijce miało być: ....... = 102=2*3*17
13 maj 22:13
AnkaSzutek: Dzięki

Trochę spoźnione to moje podziękowania, ale trudno
22 maj 22:00