Ruch jednostajny, przyspieszony , zadanie maturalne
Michał: Pies zaczął gonić królika z v= 7 m/s , jego właściciel zaczął gonić pupila tak, że po 5s
osiągnął v=8 m/s i tą prędkością dogonił psa.
Oblicz po jakim czasie to nastapi.
Macie jakieś schemat do rozw. takich zadań?
Jak zrobić sobie rysunek podglądowy ?
Z góry dziękuje za pomoc i wyjasnienie w rozwiazaniu zadania
13 maj 21:47
PW: Jedno wiem: nie rysować królika.
Może pies biegł ruchem jednostajnym, a właściciel najpierw przez 5 sekund jednostajnie
przyspieszonym (od zera do 8 m/s), a po 5 sekundach jednostajnym?
13 maj 22:10
Michał: Właśnie tak @PW.
Nie wiem od czego zabierać sie w tych zadaniach.
Jak je ruszyć...
13 maj 22:15
PW: Po pewnym czasie t przebyli tę samą drogę. Wzory na drogę przebytą w czasie t przez psa i przez
właściciela (ten drugi przez pierwsze 5 s ruchem jednostajnie przyspieszonym, pozostałe (t−5)
s − ruchem jednostajnym.
13 maj 22:20
Hajtowy: Oglądnij film "Dekalog" 1 z 10 części − tam znajdziesz odpowiedź, gdy Paweł pytał ojca o
zadanie który mu podyktował zadanie z Kermitem i Świnką jakąś

Masz wzór napisany w
komputerze i obliczenia, polecam!
13 maj 22:20
Michał: Potrafi ktoś to rozrysować na rysunku ?
Jak powinnien wygladać prawidłowy układ równań?
13 maj 22:36
PW: To jest jedno równanie:
droga psa = droga właściciela.
Po obu stronach mamy ten sam szukany czas t, u psa w jednym łatwym wzorze, u właściciela
rozbity na dwa odcinki: 5 s i (t−5) s.
Pewnie problem z obliczeniem przyspieszenia, ale tego już nie wiem. Startuje od zera, po 5
sekundach osiąga 8m/s.
13 maj 22:42
Michał: Przyspieszenie będzie równe :
Vk −Vp / t , czyli
8m/s / 5 = 1.6 m/s2
a = 1,6 m/s2
13 maj 22:53
Michał: Więc droga psa = droga własciciela wiec
s=v* t − pies
s= a*t2 /2
i s= v*(t−5) − właściciel
13 maj 23:00
Michał: Zatem cała droga jest równa:
s= v*t + a*t2 / 2 + v*(t−5)
No i brakuje drugiego równania .
Naprowadzi ktoś z czego je wydedukowac?
13 maj 23:03
PW: A czemuś te drogi dodał zamiast je przyrównać?
13 maj 23:06
Michał: Mój błąd

Czyli
v*t = a*t
2 /2 + v* (t−5)
13 maj 23:10
Michał: No i pewnie drugi układ bedzie dotyczył ruchu przyspieszonego , tak?
13 maj 23:13
PW: No i byłoby dobrze, gdyby nie to, że prędkość psa i prędkość właściciela są różne − powinno by
po lewej stronie v1 (mamy podane w treści, że jest równe 7 m/s), a po prawej v2 (równe 8
m/s).
Przyspieszenie a wyliczyłeś, v1 i v2 są dane. Mamy równanie kwadratowe z niewiadomą t.
Czego jeszcze potrzeba?
13 maj 23:19
Michał: Czyli ostateczna postać :
v
1 *t = a *t
2 /2 + v
2 * (t−5)
No i wielkie dzięki @PW.
Jakoś poszło
13 maj 23:25
Michał: Wyjdzie delta ujemna :\
13 maj 23:55
PW: W końcu mnie skołowałeś, ten czas przy
a (czas poruszania się z prędkością jednostajnie
przyspieszoną) jest równy 5, a nie t, pisałem to o 22:42:
| | a•52 | |
(1) v1t = |
| + v2(t−5) |
| | 2 | |
"Normalny człowiek" zaczyna to zadanie od napisania wzoru (1) i po kłopocie.
14 maj 11:17