matematykaszkolna.pl
Ruch jednostajny, przyspieszony , zadanie maturalne Michał: Pies zaczął gonić królika z v= 7 m/s , jego właściciel zaczął gonić pupila tak, że po 5s osiągnął v=8 m/s i tą prędkością dogonił psa. Oblicz po jakim czasie to nastapi. Macie jakieś schemat do rozw. takich zadań? Jak zrobić sobie rysunek podglądowy ? Z góry dziękuje za pomoc i wyjasnienie w rozwiazaniu zadania emotka
13 maj 21:47
PW: Jedno wiem: nie rysować królika. Może pies biegł ruchem jednostajnym, a właściciel najpierw przez 5 sekund jednostajnie przyspieszonym (od zera do 8 m/s), a po 5 sekundach jednostajnym?
13 maj 22:10
Michał: Właśnie tak @PW. Nie wiem od czego zabierać sie w tych zadaniach. Jak je ruszyć...
13 maj 22:15
PW: Po pewnym czasie t przebyli tę samą drogę. Wzory na drogę przebytą w czasie t przez psa i przez właściciela (ten drugi przez pierwsze 5 s ruchem jednostajnie przyspieszonym, pozostałe (t−5) s − ruchem jednostajnym.
13 maj 22:20
Hajtowy: Oglądnij film "Dekalog" 1 z 10 części − tam znajdziesz odpowiedź, gdy Paweł pytał ojca o zadanie który mu podyktował zadanie z Kermitem i Świnką jakąś Masz wzór napisany w komputerze i obliczenia, polecam! emotka
13 maj 22:20
Michał: Potrafi ktoś to rozrysować na rysunku ? Jak powinnien wygladać prawidłowy układ równań?
13 maj 22:36
PW: To jest jedno równanie: droga psa = droga właściciela. Po obu stronach mamy ten sam szukany czas t, u psa w jednym łatwym wzorze, u właściciela rozbity na dwa odcinki: 5 s i (t−5) s. Pewnie problem z obliczeniem przyspieszenia, ale tego już nie wiem. Startuje od zera, po 5 sekundach osiąga 8m/s.
13 maj 22:42
Michał: Przyspieszenie będzie równe : Vk −Vp / t , czyli 8m/s / 5 = 1.6 m/s2 a = 1,6 m/s2
13 maj 22:53
Michał: Więc droga psa = droga własciciela wiec s=v* t − pies s= a*t2 /2 i s= v*(t−5) − właściciel
13 maj 23:00
Michał: Zatem cała droga jest równa: s= v*t + a*t2 / 2 + v*(t−5) No i brakuje drugiego równania . Naprowadzi ktoś z czego je wydedukowac?
13 maj 23:03
PW: A czemuś te drogi dodał zamiast je przyrównać?
13 maj 23:06
Michał: Mój błąd emotka Czyli v*t = a*t2 /2 + v* (t−5)
13 maj 23:10
Michał: No i pewnie drugi układ bedzie dotyczył ruchu przyspieszonego , tak?
13 maj 23:13
PW: No i byłoby dobrze, gdyby nie to, że prędkość psa i prędkość właściciela są różne − powinno by po lewej stronie v1 (mamy podane w treści, że jest równe 7 m/s), a po prawej v2 (równe 8 m/s). Przyspieszenie a wyliczyłeś, v1 i v2 są dane. Mamy równanie kwadratowe z niewiadomą t. Czego jeszcze potrzeba?
13 maj 23:19
Michał: Czyli ostateczna postać : v1 *t = a *t2 /2 + v2 * (t−5) No i wielkie dzięki @PW. Jakoś poszło emotka
13 maj 23:25
Michał: Wyjdzie delta ujemna :\
13 maj 23:55
PW: W końcu mnie skołowałeś, ten czas przy a (czas poruszania się z prędkością jednostajnie przyspieszoną) jest równy 5, a nie t, pisałem to o 22:42:
 a•52 
(1) v1t =

+ v2(t−5)
 2 
 25 
7t = 1,6•

+ 8(t−5).
 2 
"Normalny człowiek" zaczyna to zadanie od napisania wzoru (1) i po kłopocie.
14 maj 11:17