Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt
majówka: Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P (2; 1; −2) i równoległej do prostych:
L1: x=1−λ y=2λ z=1+λ
L2: x=λ y=2+λ z=2+λ
13 maj 21:35
Krzysiek: do napisania równania parametrycznego płaszczyzny masz już wszystko dane.
13 maj 21:50
majówka: Niestety nie mam pomysłu jak to zrobić... zupełnie nie pasują mi w tym te "λ" i nie mogę się z
tym uporać. Mógłbyś napisać jakąś wskazówkę?
13 maj 22:05
Krzysiek: wektory kierunkowe prostych to:
[−1,2,1] i [1,1,1]
więc równanie parametryczne płaszczyzny to:
(x,y,z)=(2,1,−2)+α[−1,2,1]+β[1,1,1]
Możesz też podać równanie ogólne płaszczyny, wtedy musisz policzyc iloczyn wektorowy wektorów
kierunkowych prostych i otrzymasz wektor normalny płaszczyzny.
13 maj 22:12
majówka: Dziękuję bardzo za pomoc
13 maj 22:25