trygonometria
....: czy cos α może się równać tgβ dla dowolnego β?
13 maj 21:08
PW: Dla dowolnego, czy dla pewnego β? Z jakiego zakresu są te kąty?
Dziwne pytanie − wiadomo, że cosx jest ograniczona, a tgx − nie.
13 maj 21:25
....: dla dowolnego
13 maj 22:24
....: dla pewnego sory
13 maj 22:25
PW: No to masz już odpowiedź. Można pokazać w trójkącie prostokątnym kąt β, którego tangens jest
równy np. 3.
13 maj 22:27
....: a no jasne a ja latam po układzie współrzędnych
13 maj 22:28
PW: Sie zdecyduj. Jeżeli pytasz o rozwiązanie równania
cosα = tgβ,
to wystarczy te funkcje narysować w jednym układzie współrzędnych, żeby zobaczyć rozwiązania
(pozioma kreska pokaże α i β).
13 maj 22:32
....: a może tak cosα cosβ=sinα i wtedy cosα=sinβ i cosβ=1 lub cosβ=sinβ i cosα=1 ?
13 maj 22:39
....: oczywiście powinno być cosαcosβ=sinβ
13 maj 22:40
PW: | | 1 | |
Źle kombinujesz, zrób rysunek. Na poziomie np. |
| zobaczysz, że ta wartość jest osiągana |
| | 7 | |
przez funkcję cosinus dla pewnego α, a dla pewnego kąta β − przez funkcję tangens. Nie usiłuj
wyliczyć tych kątów, nie pytali o to.
| | 3 | |
Na poziomie np. |
| zobaczysz, że dla innych α i β jest cosα = tgβ i tak dalej. |
| | 4 | |
13 maj 22:50