arianne: W trapezie równoramiennym krótsza podstawa ma taką samą długość jak..
arianne: W trapezie równoramiennym krótsza podstawa ma taką samą długość jak ramię.
a) Wykaż, że przekątne trapezu zawierają się w dwusiecznych kątów przy dłuższej podstawie.
b) Wiedząc dodatkowo, że stosunek długości podstaw wynosi 1:2, wyznacz miary kątów trapezu.
13 maj 21:00
Eta:

a) trójkąt ACD jest równoramienny o ramionach |AC|=DC|=b
to |∡CAD|= |∡DCA|=α to |∡CAB|=α −−− jako kąty naprzemianległe
zatem AC jest dwusieczną kąta BD
trapez jest równoramienny , to podobnie przekątną BC jest dwusieczną kąta ABC
13 maj 21:39
pigor: ...,
b) z tw. sinusów :w ΔABC :
bsinα =
2bsin(180o−3α) ⇔
⇔
1sinα =
2sin3α i α ostry ⇔ sin3α=2sinα ⇒
α=30o .
13 maj 23:57
rómcajs:
ostatnia odp z 2014, a zadanie w najświeższych...
5 mar 13:44
Eta:
Jakiś "

" się bawi .............. pewnie się nudzi i wyciąga stare posty

I do tego wpisuje wulgarne słówka
5 mar 13:53
Wolfik: Jak wyliczyć sin3α=2sinα
11 mar 13:25
fds: fdsfdsfs
1 sty 13:03
PApA: aaa
11 sty 19:35
xdddddddd: γγγγ
19 mar 20:15
xdddddddd: nie wiem o co chodzi XD
19 mar 20:16
p[]p[]: []p[p[]
10 sty 19:08
:): Δ=b2−4ac
f(x)=7x2−(1/2c)+90
p,q−?
16 gru 21:43
Matan: Kocham matematykę!
22 gru 10:04