matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCYY :) całki
Ola:
jak obliczyć całkę : ∫
π
0
(x
2
sinx)
2
dx
13 maj 20:59
Mila:
∫x
4
sin
2
x dx= przez części:
1
[x
4
=u, 4x
3
dx=du, dv=sin
2
x dx, v=∫sin
2
x dx=
(1−cos(2x)) dx,
2
1
1
v=
x−
sin(2x)]
2
4
cd
1
1
1
1
=x
4
*[
x−
sin(2x)]−∫4x
3
*[
x−
sin(2x)]dx=
2
4
2
4
1
1
=
x
5
−
x
4
sin(2x)−2∫x
4
dx+∫x
3
sin(2x) dx i dalej licz może sama
2
4
13 maj 22:35