szereg geometryczny
kitek: wyznacz zbior wartosci funkcji:
a) y= cos x + cos2x +cos3x+...
a1=cos x
q=cos x
13 maj 20:46
PW: No już sobie podpowiedziałeś − to jest suma szeregu geometrycznego. Co będzie po zastosowaniu
wzoru? Oczywiście dla x≠kπ, bo dla tych x byłoby |q| = 1, a wtedy szereg nie ma sumy.
13 maj 21:08
kitek: | | cos x | |
S= |
| = cos x − 1 |
| | 1−cos x | |
ale nie wiem co dalej
13 maj 21:11
jakubs: Narysuj sobie wykres cosx−1
13 maj 21:16
ICSP: Najpierw trzeba podstawić dobrze do wzoru
13 maj 21:18
ICSP: tzn dobrze go przekształcić

Samo podstawienie jest
13 maj 21:18
PW: Pewnie
kitek miał na myśli
| | cosx | | cosx−1+1 | | 1 | |
|
| = |
| = −1 + |
| , |
| | 1−cosx | | 1−cosx | | 1−cosx | |
to słuszny kierunek.
13 maj 21:21
kitek:

raczej nie PW
po prostu skróciłem, nie dostawiając zadnych jedynek
13 maj 21:25
13 maj 21:26
PW: Jak to "po prostu skróciłem"? Popełniłeś jakąś zbrodnię ułamkową?
13 maj 21:28
kitek: rozumiem ze to cos x −1 to herezja? nie kumam już tego zadania
13 maj 21:33
jakubs: Tak jak
PW wcześniej pisał
13 maj 21:35
PW: No pewnie że herezja, czy np.
Może dla jakiegoś u tak, ale generalnie nie − nie widzę tu możliwości "skracania".
Jeżeli nie podoba i się sposób z 21:21, to zastosuj wzory połówkowe.
13 maj 21:41