macierze
marzenka: Proszę o pomoc, nie wiem czy dobrze mi wyszło
oblicz macierz odwrotną do macierzy:
A
−1*A=I
| | | x * 6 + y * (−2) x * 5 + y * 7 | | | z * 6 + t * 0 z * 5 + t * 7 | |
| |
A−1*A= | |
| | |
z=0
5z+7t=1
| | 7 | |
5x+7y=0 5x=7y I:5 x=− |
| y |
| | 5 | |
−42y−10y=5 −52y=5 I:(−52)
| | 7 | | 5 | |
5x+7y=o 5x=−7y I:5 x=− |
| *(− |
| ) |
| | 5 | | 52 | |
13 maj 20:43
Krzysiek: z=2/52
t=6/52
A−1*A to w drugiem wierszu zamiast "0" powinno być "−2"
13 maj 21:37
marzenka: dzięki
14 maj 17:37
Bohdan:
Rozwiązanie najlepiej sprawdzić dochodząc do wyniku również takimi metodami:
a) sprowadzić macierz A do I,wykonując jednocześnie
takie same"operacje" na I
| | 1 | |
b) skorzystać z gotowca A−1= |
| [Aij]T |
| | detA | |
15 maj 08:40