Wyznacz zbiór wartości funkcji:
Adam: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
Zrobiłem zadanie i nie zgadza mi się z odpowiedzią. Jak by ktoś mógł powiedzieć jaki błąd jest
to bym był wdzięczny

y=sin
4x + cos
4x
(sin
2)
2 + (cos
2)
2= 2cos
4x − 2cos
2x +1
2t
2 − 2t +1
f(−1)= 5
f(1)= 2
Wychodzi mi zbiór <2,5> a w odpowiedziach jest <1/2,1>
POMOCY
13 maj 20:25
Eta:
2t
2−2t+1 , t=cos
2x ⇒ t∊<0,1>
| | 2 | | 1 | |
parabola ramionami do góry to tmin= |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
t
max=f(0)=f(1)= 1
13 maj 20:34
Eta:
2 sposób
| | 1 | |
sin4x+cos4x= (sin2x+cos2x)2−2*sin2x*cos2x = 1− |
| sin2(2x) |
| | 2 | |
13 maj 20:38
Adam: A czemu parabola ramionami do góry jak delta wychodzi ujemna
13 maj 20:44
Marcin:

Delta ujemna mówi o tym, że nie masz pierwiastków. Parabole przecież dalej możesz narysować
13 maj 20:46
jakubs: Adam a od czego zależy czy parabola jest skierowana ramionami do góry lub dołu ?
13 maj 20:47
Adam: Ojejku, dzięki

Już wieczór i nie myślę
13 maj 20:47
Adam: Do góry jak pierwsza liczba w równaniu kwadratowym jest dodatnia

A jak ujemna to do dołu
13 maj 20:52
Adam: A jeszcze pytanie, czemu t∊<0,1> a nie <−1,1> ?
13 maj 20:56
Eta:
−1≤cosx≤1 zaś 0≤cos2x≤1 t= cos2x⇒ t∊<0,1>
13 maj 21:05
Adam: czyli chodzi o to ze kwadrat nie moze byc ujemny, tak?
13 maj 21:08
Eta:
Dokładnie
13 maj 21:16
Adam: Dzięki bardzo. Teraz już wszystko kumam.
13 maj 21:20