funkcja
marzenka: Bardzo proszę o pomoc
| | 3x−5 | |
Zbadaj czy w punkcie x=1 funkcja f(x)= |
| |
| | 3+7x | |
a.) rośnie coraz szybciej
b.) rośnie coraz wolniej
c.) maleje coraz szybciej
d.) maleje coraz wolniej
Proszę o sprawdzenie, próbowałam coś zrobić
| | 3x−5 | | (3x−5)'*(3+7x)−(3x−5)*(3+7x)' | |
f(x)'= ( |
| )'= |
| = |
| | 3+7x | | (3+7x)2 | |
| | 3(3+7x)−(3x−5)*7 | | 6+21x−21x+35 | | 41 | |
|
| = |
| = |
| = |
| | (3+7x)2 | | (3+7x)(3+7x) | | 9+21x+21x+49x2 | |
tylko co z tym dalej zrobić to nie mam pojęcia... i po czym poznać czy to rośnie albo maleje
szybciej lub wolniej też nie zza bardzo wiem
13 maj 19:51
Tadeusz:
13 maj 20:00
marzenka: moje zdolności matematyczne to porażka, skąd się wziął taki wykres i co z niego wynika
13 maj 20:05
marzenka: proszę, muszę to jutro oddać
15 maj 19:40
ogipierogi: Ciężko, jak musisz to oddać a nie wiesz jak zrobić. Ale chyba też nie chcesz aby ktoś to
rozwiązał i oddać czyjąś pracę? Nie żebym się czepiał
15 maj 19:41
marzenka: raczej mam nadzieje że ktoś podpowie co dalej z tym wynikiem który mi wyszedł
15 maj 19:47
ciekawsky: policz i uprosc pochodna to powiem Ci co dalej
15 maj 19:48
ciekawsky: po tym co obliczylas moge Ci, ze rosnie
15 maj 19:49
ciekawsky: poza tym to zadanie jest idiotyczne. Funkcja nigdy nie rośnie/maleje w jednym punkcie
15 maj 19:50
ciekawsky: ale rozumiem to jako przedzial [limx→1− , limx→1+]
15 maj 19:52
15 maj 19:57
marzenka: | | f'(x)g(x)−f(x)g'(x) | |
to się robi z tego wzoru? |
| ja naprawde jestem w tym zielona |
| | [g'(x)]2 | |
15 maj 20:00
ciekawsky: jestes w liceum?
15 maj 20:01
ciekawsky: jeśli nie masz ochoty tego robic to zapisz jako odpowiedz, to co napisalem o 19:50
15 maj 20:02
marzenka: nie ale w takich chwilach wydaje mi się że powinnam wrócić xd
15 maj 20:04
marzenka: ale ja mam bardzo podobne zadanie w zeszycie, rozwiązane w trzech linijkach tylko nie umiem
tego zupełnie przełożyć na tą funkcję
15 maj 20:06
kyrtap: ojj marzenka marzenka
15 maj 20:06
Tadeusz:
... to naprawdę bardzo proste
Przeczytaj pkt 3 w linku, który Ci podałem
15 maj 20:06
ciekawsky: 1.zrozum, funkcja zawsze rośnie w przedziale
2.gdyby Ci zalezalo to bys juz policzyla pochodna, bo jak mniemam jestes na studiach, gdzie
pewnie to powtorka jedynie
15 maj 20:08
ciekawsky: Tadeusz tam mowa o przedzialach, a tu masz punkt
15 maj 20:10
marzenka: naprawdę robię co w moich siłach, biorę się za ten punkt 3
15 maj 20:10
kyrtap: Marzenka tylko nie denerwuj się powoli dziewczyno
15 maj 20:11
Tadeusz:
... ciekawsky ... masz mało ciekawe wnioski.
Nie rozumiesz ...to nie plącz.
15 maj 20:11
ciekawsky: Tadeusz, czego nie rozumiem?
15 maj 20:12
Tadeusz:
nie rozumiesz pojęcia rośnie coraz szybciej/ rośnie coraz wolniej
15 maj 20:14
Tadeusz:
a w poście z 19:50 jednoznacznie dałeś tego dowód
15 maj 20:16
ciekawsky: rozumiem, co najwyzej uznaje za niefortunne, np. dla x3
dy/dx=3x2
funkcja 'rosnie szybciej' dla x∊[3,4] niż dla x∊[1,2]
15 maj 20:19
ciekawsky: czyli Ty uwazasz, ze funkcja rośnie w JEDNYM PUNKCIE?
to sprawdzmy Twe umiejetnosci matematyczne, skoro mi cos wypominasz:
policz pochodna dla y√x−x
15 maj 20:22
Tadeusz:
ty nawet tego zapisać nie potrafisz
15 maj 20:24
Tadeusz:
... poproś mamę niech sprawdzi ... czy masz sucho −
15 maj 20:27
ciekawsky: yx1/2=x
moj bład, w pospiechu kliknalem obok
15 maj 20:28
ciekawsky: pokazujesz teraz, co reprezentujesz jako czlowiek
15 maj 20:28
marzenka: | | 41 | |
f'(x)= |
| f'(0)>42 |
| | 49*2*x+42 | |
f''(x)={41}{49*2+42x
2}
chyba coś mieszam xd
15 maj 20:29
ciekawsky: o, Tαdeusz liczy pochodna
15 maj 20:34
marzenka: albo 98x+42 kurcze
15 maj 20:39
kyrtap: marzenka ty bidulko moja
15 maj 20:40
Tadeusz:
...
marzenka ... policzyłaś f'(x) z małym błędem.
| | 44 | |
powinno być f'(x)= |
| f'(1)>0 |
| | (7x+3)2 | |
Liczymy f''(x)
| | −14(7x+3) | |
f''(x)= |
| f''(1)<0 |
| | (7x+3)4 | |
x=1 należy więc do przedziału którym funkcja rośnie coraz wolniej
15 maj 20:42
marzenka: haha mamo pomóż
15 maj 20:42
marzenka: Dziękuję wam naprawdę bardzo za pomoc, powiem wam że nawet trochę mi się zaczęło rozjaśniać bo
jak to włączyłam to nie wiedziałam nawet czym jest pochodna

jestem wdzięczna chłopaki
15 maj 20:43
5-latek: To jeszce malo CI pomaga placac za studia

)
15 maj 20:44