Proste równania trygonometryczne
Sylwia: Rozwiąż równanie: cos2x=cos x
Zrobiłam to tak:
2x=x+2kπ ∨ 2x=−x+2kπ
x= 2kπ ∨ x=2kπ/3
W odpowiedziach jest, że tylko druga odpowiedz jest poprawna. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego
tylko jedna?
13 maj 19:40
razor: | | 2kπ | |
narysuj sobie na osi liczbowej x = 2kπ oraz x = |
| i zobacz co otrzymasz  |
| | 3 | |
13 maj 19:43
Sylwia: Czyli jak wartość jest równa zero to będzie rozwiązanie?
to taka zasada, czy zależy od zadania?
ps. dziękuje za pomoc
13 maj 19:47
jakubs: Ja bym zrobił to tak:
cos2x=cos2x−sin2x
cos2x−sin2x−cosx=0
cos2x−(1−cos2x)−cosx=0
2cos2x−cosx−1=0
Podstawienie cosx=t ; t∊<−1,1>
t1=−12
t2=1
i dalej już prosto...
13 maj 20:03
Bogdan:

Na pewno w odpowiedziach nie było informacji, że tylko druga odpowiedź jest poprawna.
| | 2 | |
Była odpowiedź x = k* |
| π |
| | 3 | |
Równanie
Sylwio rozwiązalaś poprawnie i prosto, bez zawiłości i dodatkowych zmiennych,
| | 2 | |
jakie zaproponował jakubs, czyli poprawny jest zapis: x = k*2π lub x = k* |
| π, |
| | 3 | |
| | 2 | |
ale należało dokończyć stwierdzeniem: stąd: x = k* |
| π |
| | 3 | |
| | 2 | |
Rozwiązanie x = k*2π jest wchłonięte przez rozwiązanie x = k* |
| π. |
| | 3 | |
Przy okazji uwaga do rozwiązania
jakubsa − nie strzela sie do muchy z armaty.
Prosto jest tak, jak to pokazała
Sylwia
14 maj 01:16
jakubs: Bogdan − ja tylko pokazałem swój sposób na zadanie, każdy może mieć inne.
14 maj 01:25
Bogdan:
Wśród różnych rozwiązań jakiegoś problemu lub zadania wybiera się czasochłonne, drogie,
skomplikowane, czy wymagające mniej czasu, tańsze, proste? Każdy może rozwiązywać jak
chce, ale nie każde rozwiązanie znajdzie uznanie.
14 maj 01:38
jakubs: Masz absolutną rację. Jak się ma wiedzę i trochę doświadczenia, to można trudne zadanka w
prosty sposób rozwiązać. Ja jestem zwykłym, szarym maturzystą i jak widać mój sposób być może
jest dobry, ale nie jest prosty i szybki. Czasami wystarczy trochę pomyśleć i znajdzie się
prostsze rozwiązanie, co na powyższym przykładzie dowodzi, że myślenie nie jest moją najlepszą
stroną
14 maj 01:45