Wielomiany - Pierwiastki wielokrotne.
Zielony: 1. Rozwiąż równanie. Podaj krotność każdego pierwiastka (x3+x2−12x)(x4−5x3+6x2)=0
2. Uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków wielokrotnych. x3+6x2+8x+15=0
3. Rozwiąż równanie. Podaj krotność każdego pierwiastka. x7−16x3=0
4. Liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w. Wyznacz pozostałe pierwiastki tego
wielomianu. w(x)= −12x3+16x2−7x+1, x0= 1/2
Proszę o rozwiązanie zadań oraz o wytłumaczenie jak rozwiązać te zadania
13 maj 19:40
razor: 1) x
3(x
2 + x − 12)(x
2 − 5x + 6) = x
3(x + 4)(x − 3)(x − 3)(x − 2) = x
3(x+4)(x−3)
2(x−2)
2) zauważ, że W(−5) = 0 i podziel wielomian przez (x+5)
3) x
3(x
4 − 16) = x
3(x
2−4)(x
2+4) = x
3(x−2)(x+2)(x
2+4)
| | 1 | |
4. W(x) = −12(x− |
| )2(x−a) wymnóż i porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach |
| | 2 | |
Jeśli czegoś nie rozumiesz napisz bo nie chciało mi się wszystkiego wyjaśniać
13 maj 19:48
Zielony: No właśnie nie rozumiem. Jestem słabiutki z wielomianów, mogę prosić o podanie pełnego
rozwiązania zadania tak żebym wiedział co z czego wynika?
13 maj 19:59
Zielony: Jesteś razor jeszcze?
13 maj 20:18
ZKZ: czego nie rozumiesz ?
13 maj 20:20
razor: czekam na odpowiedź na pytanie ZKZ
14 maj 15:02