rownania kwadratowe z parametrem
szwagier: Dla jakich wartosci parametru m suma kwadratow dwóch różnych pierwiastkow równania
x2−6(m−3)x+m−3=0 jest równa 7?
13 maj 19:38
Dziadek Mróz:
a = 1
b = 6(m − 3)
c = m − 3
Δ = b
2 − 4ac
x
12 + x
22 = 7
13 maj 19:40
ZKZ: Δ>0 i x12+x22=77
13 maj 19:41
szwagier: Warunki to a rózne od 0, delta >0, i x12
13 maj 19:41
ZKZ: Nie wien skad wzialem 77
13 maj 19:41
szwagier: M ma byc rowne 1/2 i −1/2
13 maj 19:43
ZKZ: Przeciez juz masz ze a>0 bo a=1>0
a x12+x22=(x1+x2)2−2x1*x2 masz wzory Vietea
13 maj 19:44
szwagier: To rozpisanie warunkow i wgl to ja wiem poprostu trzeba mi to policzyc bo nie wiem gdzie blad
zrobilem
13 maj 19:44
szwagier: Dobra dzieki jakos zrobie.
13 maj 19:45
szwagier: Ojej nie potzrebnie zadanid zakladalem, juz wszystko jasne.xd
13 maj 19:49