Równanie z wartością bezwzględną
Radek: Równanie z wartością bezwzględną.
|x−2|=7−|x+5|
|x−2|+|x+5|=7
Rozwiązuje przedziałami najpierw dla
x(−
∞,−5)
x−2<0
x+5 i właśnie jakie wartości przyjmuje ? Bo dla −4=1
Dziękuje za pomoc
13 maj 19:34
Tadeusz:
Przedziałów będziesz miał trzy
(−∞, −5) <−5, 2) <2, ∞)
13 maj 19:53
Radek: No tak i najpierw rozwiązuje dla tego pierwszego i mam problem
x−2<0 więc |x−2|=−x+2
x+5 i właśnie jakie wartości przyjmuje ? Bo dla −4=1
13 maj 19:58
Tadeusz:
1o x∊(−∞, −5)
−x+2−x−5=7 ⇒ −2x=10 ⇒ x=−5 Rozwiązaniem w tym przedziale jest zbiór pusty
13 maj 20:07
Tadeusz:
2
o x∊<−5, 2)
x+5−x+2=7 ⇒ 7=7 czyli
13 maj 20:10
bezendu:
Czyli należy cały przedział
13 maj 20:12
pigor: ... lub z interpretacji wartości bezwzględnej na osi Ox
jako, że |x−a|=AB , to odległość punktów A=x i B=a masz:
|x−2|+|x+5|=7 ⇔
−5≤ x ≤2 ⇔
x∊<−5;2> − rozwiązanie ...
13 maj 20:16
Marcin:

Lub graficznie
13 maj 20:21
Radek: Czyli x+5>0 ?W przedziale (−∞, −5) ?
13 maj 20:30
ZKZ: Nie .
masz |x+5| i przedzial (−oo,−5) wiec bierzemy jakaolwiek liczbe z tego przedzialu(nie krance
np x=−10 i wstawiamy za x |−10+5|=|−5| wiec zgodnie z definicja wartosci bezwzglednej
zmieniamy znak na przeciwny i tym przedziale |x+5|=−(x+5)=−x−5
13 maj 20:36
Radek: A jak wezmę −4 to mam |−4+5|=1 więc jak to jest ?
13 maj 23:06
Martiminiano: Ja tego typu zadania zawsze robię w ten sposób:
|x−2|+|x+5|=7
x−2=0 i x+5=0
x=2 x=−5 więc,
R=(−∞;−5)u<−5;2>u(2;+∞)
Dla x∊(−∞;−5)
Dla dowolnego x z tego przedziału pierwsza i druga wartość bezwzględna <0 więc
−x+2−x−5=7
−2x=10
x=−5 , który nie należy do tego przedziału więc w tym przedziale nie mamy rozwiązań.
Później robię analogicznie z 2 i 3 przedziałem. Jak dla mnie ten sposób jest najbardziej
przejrzysty (oczywiście to subiektywna ocena).
13 maj 23:15