wykaż, że liczba jest podzielna przez 5.
sałata: Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej k liczba k(k+1)(k+9)(k2+1) jest podzielna przez 5.
13 maj 19:31
sałata: Bardzo proszę o pomoc
13 maj 19:32
PW: Jeżeli k = 5p lub k+1 = 5p lub k+9 = 5p, to nie ma czego dowodzić. Drugi warunek można zapisać
w postaci k= 5p−1, a trzeci w postaci k=5q − .4. Pozostaje więc sprawdzenie dla
k = 5p −2
oraz dla
k = 5p − 3.
Łatwo pokazać, że dla takich k liczba (k2+1) jest podzielna przez 5.
13 maj 20:42
diana7: Na początek zauważmy, że liczba k(k+1)(k+4)(k+2)(k+3) jest podzielna przez 5 (ponieważ jest to
iloczyn pięciu kolejnych liczb całkowitych, z których dokładnie 1 jest podzielna przez 5).
Liczby 5k(k+1)(k2+1) i (5k+5)k(k+1)(k+4) są podzielne przez 5
zatem przez 5 podzielna jest liczba
k(k+1)(k+4)(k+2)(k+3)−(5k+5)k(k+1)(k+4)+5k(k+1)(k2+1)=
=k(k+1)(k+4)(k2+5k+6)−(5k+5)k(k+1)(k+4)+5k(k+1)(k2+1)=
=k(k+1)(k+4)(k2+5k+6−5k−5)+5k(k+1)(k2+1)=
=k(k+1)(k+4)(k2+1)+5k(k+1)(k2+1)=
=k(k+1)(k+4+5)(k2+1)=k(k+1)(k+9)(k2+1), c.k.d
13 maj 21:08
PW: Malejemy do szeptu.
13 maj 21:18
Eta:
k(k+1)*[(k2−4)+5]*[(k−1)+10]=k(k+1)[(k−2)(k+2)+5]*[(k−1)+10]=
= (k−2)(k−1)k(k+1)(k+2)*[10k(k+1)(k+2)+5k(k+1)(k−1)+50k(k+1)] = 5t+5s , t,s∊C
13 maj 21:27
PW: Eta, i Ty też chcesz dobić biednego ucznia zielonego jak sałata?
13 maj 21:31
PW: Moi uczniowie pytali w tym momencie:
− A skąd ja miałbym niby być taki mądry?
Popadałem w zasępienie i zwątpienie w sens pracy.
13 maj 21:34
Mila:
III)
Iloczyn: J= k(k+1)(k+9)(k2+1)
Kwadrat liczby całkowitej przy dzieleniu przez 5 daje resztę: 0, 1 lub 4.
1) jeżeli k jest taką liczbą , której kwadrat dzieli się przez 5 (reszta 0) to ⇔k jest
podzielne przez 5 i iloczyn J jest podzielny przez 5
2) jeżeli k jest taką liczbą , której kwadrat dzieli się przez 5 z resztą 4 to czynnik k2+1
dzieli się przez 5⇔iloczyn J dzieli się przez 5
3)jeżeli k jest taka liczbą , której kwadrat dzieli się przez 5 z resztą 1 to czynnik
[(k+1)*(k+9)=k2+10k+9=5*2k+(k2+9)] jest podzielny przez 5⇔iloczyn J dzieli się przez 5
cnw
13 maj 21:35
PW: No, jak tam, sałata?
13 maj 21:47
Eta:
13 maj 21:49