równanie
Arcsin: Siemka jak wyznaczyć ,, t " z poniższego równania?
x=−6t2+t
13 maj 19:31
Dziadek Mróz:
x = t(−6t + 1)
t = x
i
−6t + 1 = x
−6t = x − 1
13 maj 19:38
Arcsin: a inaczej sie nie da wyznaczyć ,,t" tak by było w jednym równaniu?
13 maj 19:53
pigor: ..., nie wiem, czy ja taki już głupi, ale dla mnie to jakieś bzdety D.Mroza
13 maj 20:05
Mila:
x=−6t
2+t /:(−6) prawą stronę przedstawiamy w postaci kanonicznej
| x | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =(t− |
| )2− |
| /+ |
| |
| −6 | | 12 | | 144 | | 144 | |
| | −x | | 1 | |
Dla |
| + |
| ≥0 rozwiąż ten warunek |
| | 6 | | 144 | |
13 maj 20:21