Równanie :/
wrrrr: Jak obliczyć takie rownanie?
(21−10x+x2)*0,56= 2x+x2
13 maj 19:29
Piotr:
tak jak kazde rownanie kwadratowe
13 maj 19:30
razor: Tak jak każde inne równanie kwadratowe, tylko współczynniki są niezbyt przyjemne do liczenia
13 maj 19:30
wrrrr: nie wychodzi mi to a licze kilka razy, prosze żeby ktoś to mi zrobił
13 maj 19:31
wrrrr: bo prawa strona została przeniesiona na lewą i do zera
wymnożone współczynniki przez siebie żeby wyliczyć delte i x1 oraz x2 tylko źle wyszło,
prosze Was o rozwiązanie
13 maj 19:32
razor: Mnożę stronami przez 25 żeby nie bawić się w ułamki
14(x
2−10x+21) = 25x
2 + 50x
11x
2 + 190x − 294 = 0
Δ = 190
2 + 4*11*294 = 49036 = (2
√12559)
2
| | −190 − 2√12559 | | −95 − √12559 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 22 | | 11 | |
| | −190 + 2√12559 | | −95 + √12559 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 22 | | 11 | |
13 maj 19:38
Janek191:
( 21 − 10 x + x
2)*0,56 = 2 x + x
2 / * 100
56*(21 − 10 x + x
2) = 200 x + 100 x
2
1 176 − 560 x + 56 x
2 = 200 x + 100 x
2
44 x
2 + 760 x − 1 176 = 0 / : 4
11 x
2 + 190 x − 294 = 0
Δ = 36 100 − 4*11*(− 294) = 36 100 + 12 936 = 49 036
13 maj 19:38
wrrrr: Jak to możliwe że macie różne delty..
13 maj 19:41
razor: delta jest taka sama, ja wyciągnałem jeszcze 4 przed nawias a Janek nie
13 maj 19:42
wrrrr: już widzę

dzięki wielkie
13 maj 19:44
13 maj 19:46