Trójkąt
nokia: W trójkącie abc poprowadzono dwusieczną kąta c która przecieła bok AB w punkcie D.
Wiedząc że A C=12 BC=4 oraz pole trójkąta ADC jest o 6√3 cm2 większe od pola trójkąta DBC,
oblicz pole trójkąta ABC.
Proszę o wytłumaczenie
pigor: ..., np. tak :
niech P, P+6
√3 − pole ΔBCD i ΔACD odpowiednio,
to (*)
PΔABC= P+P+6
√3=
2P+6√3= ? − szukane pole, a
z warunków zadania i twierdzenia o dwusiecznej kata Δ
| |AD| | | 12 | | P+6√3 | |
| = |
| = |
| ⇒ 3P=P+6√3 ⇔ 2P=6√3, no to |
| |BD| | | 4 | | P | |
stąd i z (*)
PΔABC= 6
√3+6
√3=
12√3 − szukane
pole . ..