matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg geometryczny, ciagi
kitek:
x
x
wyznacz dziedzine funkcji f(x) =x+
+
+... ,a nastepnie
1−x
(1−x)
2
a) narysuj wykres funkcji f dziedzinę już mam wyznaczoną: x∊(−
∞
,0)u(2,
∞
) ale nie wiem jak to narysować
13 maj 19:03
kitek:
...
13 maj 19:13
Janek191:
f(x) = x − 1 bo a
1
= x
1
q =
1 − x
zatem
a
1
x
x
f(x) =
=
=
=
1 − q
1
1 −
1 − x
1 − x
1
−
1 − x
1 − x
x
x*( 1 − x
=
=
= x − 1
− x
1 − x
− x
13 maj 19:18
Janek191:
f(x) = x − 1 bo a
1
= x
1
q =
1 − x
zatem
a
1
x
x
f(x) =
=
=
=
1 − q
1
1 −
1 − x
1 − x
1
−
1 − x
1 − x
x
x*( 1 − x
=
=
= x − 1
− x
1 − x
− x
13 maj 19:24